martes, 6 de julio de 2010

Sedum sediforme revisited part V "variegata"

     Fa un temps que estic mantenint en cultiu aquest sedum tan agraït i mediterrani, que és el sedum sediforme en les seves diferents varietats geogràfiques que vaig trovant. Després d'aquest temps, he arrivat a algunes conclussions i observacions que no m'esperava. Les diferències individuals de les plantes posades en cultiu, son extremes, tan en quan al seu aspecte com al seu creixement i comportament en general. Algunes plantes de procedència molt surenca, com és la varietat dianium, procedent del cap de Sant Antoni, que a mi em va donar la impressió de que era la varietat més resistent, mes que res per la duresa del lloc on viu, en canvi, ha demostrat ser molt sensible (alguns individus) als atacs de poll.
   però un dels fets més sorprenents que m'he trovat fins ara, ha segut la d'un exemplar que arrivat cert punt de creixement, experimenta una variegació progresiva, amb un gran valor estètic per cert. Mai no he trovat aquest aspecte a les plantes naturals i aquest exemplar només ho ha manifestat en captivitat al experimentar un creixement superior per les bones condicions que te, podria ser una variegació vírica, he trovat ben poca cosa al respecte, em dedicaré a tractar de conservar aquest aspecte i veure com evoluciona.



Hace tiempo que estoy manteniendo en cultivo, este sedum tan agradecido y mediterraneo que es el sedum sediforme en las diferentes variedades geográficas que voy encontrando. Despues de este tiempo, he llegado a algunas conclusiones y observaciones que no esperaba. Las diferencias individuales de las plantas puestas en cultivo son extremas, tanto en cuanto a su aspecto exterior como a su comportamiento en cultivo en general. Algunas plantas de procedencia muy sureña, como la variedad dianium, del cabo de San Antonio, que a mi me dieron la impresión de ser mas robustas, tambien por la dureza de su hábitat, resultaron ser sensibles (algunos ejemplares) a los pulgones.
Pero uno de los hechos mas sorprendentes hasta ahora, ha sido la presencia de un individuo que experimenta una variegación progresiva a partir de un punto de crecimiento, por otro lado muy estética. Nunca he encontrado este aspecto en plantas salvajes y este ejemplar lo ha manifestado a posteriori con el mejor desarrollo experimentado en su cultivo. Podria ser una variegación vírica, he encontrado alguna poca cosa al respecto, trataré de conservar este aspecto y veré como evoluciona.



2 comentarios:

Alejandro dijo...

La sedum és una de les crases que vull tenir però que mai trobo o més bé no trobo un exemplar prou maco.

Salutacions,
Viatger

salvasalom dijo...

Buf¡¡, es una planta tan variable, la veritat es que malgrat que és molt frequent, com millor es trova d'aspecte es al camp, jo tracto de mantindre-la i sempre me'n passo d'aliment acaba estirant-se o fent-se massa fluixa. Gràcies viatger¡

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails